12. nedjelja kroz godinu B

„Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: ‘Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?’ On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: ‘Utihni! Umukni!’ I smiri se vjetar i nasta velika utiha.“

(Marko 4: 37–39)

Misna čitanja pogledajte ovdje.

don Filip Pavlovic <[email protected]>08:32 (prije 6 minuta)
prima ja

„Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: ‘Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?’ On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: ‘Utihni! Umukni!’ I smiri se vjetar i nasta velika utiha.“ (Marko 4: 37–39)

Ovaj je odlomak ono što bismo mogli nazvati “proročkim postupkom” s Isusove strane. Njegov postupak smirivanja oluje način je na koji nam govori o našem vlastitom životu.

Prvo o čemu treba razmišljati jest da je Isus bio tamo u središtu oluje. Bio je na brodu dok su se valovi navaljivali. Ali ključno je da je On bio tamo. To nam govori da je Isus kad god u životu doživimo „oluju“ usred nje. Nije daleko; nego je upravo tamo.

Ali također primjećujemo da On spava. Iz ovoga možemo zaključiti da Isus čeka našu molitvu. Čeka da mu se obratimo usred oluje. To nam mora biti prva misao kad god se osjećamo preplavljeno ili izazvani životnim okolnostima.

Primijeti da je “molitva” aposte često obraćamo Bogu govoreći: „Gospodine, gdje si? Zašto ne pomažeš? ” Ali trebali bismo znati da Bog često šuti zbog toga da bi nas pozvao k sebi da bismo Mu se obratili s povjerenjem i pouzdanjem. Isus je primio njihovu molitvu i odgovorio.

Njegov je odgovor bio jednostavno pokazati svoju vlast nad olujom. Zaprijetio je vjetru i j i rekao moru: „Utihni! Umukni! ” Nakon toga, oluja se nije mogla više nastaviti i sve se smirilo.

Moramo znati da je Isus to učinio kako bismo imali povjerenja da se On može nositi s bilo kojom teškoćom s kojom se suočavamo. Ne postoji prevelika oluja za Njega. Ništa s čime se on ne može nositi.

Danas razmisli o onome što te najviše plaši svaki dan. Što je to što poljulja tvoju vjeru? Usred toga se obrati Isusu i znaj da je u tu situaciju spreman donijeti mir i smirenje.

Gospodine, pozivam Te u svoj život i u svoju oluju. Znam da možeš sve, pa molim Te za Tvoj mir i smirenost u mom srcu. Pomozi mi da se uvijek obraćam Tebi. Isuse, uzdam se u Tebe.