U ponedjeljak 14. lipnja 2021. misnim slavljem i molitvom pred relikvijama svetog Josemarije Escrive obilježili smo 6. dan Devetnice za obitelj koju naša župa moli ovom svecu koji je upravo u Hrnetiću pronašao svoj hrvatski dom. Tema šestog dana devetnice je “Kako nadvladati bračne i obiteljske poteškoće uz Božju pomoć”. O tomu nam je progovorio vlč. Ivan Blaževac vojni kapelan u Karlovcu koji je predvidio misno slavlje.

Nema rješenja kriza bez glasa i bez razgovora. Nema rješenja za krize u obitelji ukoliko svi šute. Krize u braku mogu se nadvladati. Potrebno je puno strpljivosti, komunikacije i vjere.

vlč. Ivan Blaževac vojni kapelan

U svojoj propovijedi vlč. Blaževac je istaknuo potrebu komuniciranja u braku: “Nema rješenja za krize u obitelji ukoliko svi šute. Vjerujem da je sv. Josemarija Escriva to jako dobro naučio u obitelji jer ih je bilo petero djece, pogotovu jer su kao obitelj pretrpjeli gubitak tri kćeri i nisu im rasle samo ruže u obiteljskom životu. No ono što nalazimo u njegovoj biografiji je iznimno važno i danas, ovaj svetac kaže: ‘moja majka, otac, sestre i ja uvijek smo išli na svetu misu.’ Mnogi danas, kada bi doživjeli smrt djece zatvorili bi svoja srca i prema Bogu i prema Crkvi. Zadnjih godina je sve očitija činjenica da sveta misa mnogim obiteljima ne predstavlja bitnost u životu. I dok sve u životu ide dobro na Boga zaboravljaju, no i kad dođu krize, posežu opet za nečim drugim, jer su tako naučili, misleći da se novcem sve može riješiti. […] Zanimljiva su mi i izazovna pitanja i krize današnjih obitelji jer mi se čini da sreću traže uvijek negdje drugdje. Državni zavod za statistiku navodi da se u Hrvatskoj raspada svako treći brak, a najčešće se prekida nakon 15 godina, to je onda u većini slučajeva i raspad obitelji. Krize u braku mogu se nadvladati. Potrebno je puno strpljivosti, komunikacije i vjere, uz Božju pomoć se nastavimo boriti.” istaknuo je vlč. Blaževac.

Nakon misnog blagoslova i zajedničke molitve sv. Josemariji vjernici su nastavili čašćenje moćiju u osobnoj molitvi utječući se u zagovor sv. Josemariji za sve svoje potrebe.